joi, 11 septembrie 2008

Atentie mare la Kaufland Cluj Napoca - Poti sa fi controlat si abuzat fara voie


Pata neagra asupra hypermarketului Kaufland din Cluj Napoca. Un articol de Ziua de Cluj

Clujenii care îşi fac cumpãrãturile în supermarket-ul Kaufland pot deveni victimele agenţilor de pazã ai companiei Nera Mureşan. Aceştia fãrã a se legitima au "sechestrat" temporar sâmbãtã un grup de cumpãrãtori, obligându-i sã îşi goleascã buzunare, dupã care au trecut şi la percheziţie corporalã.



Care este cel mai rãu lucru care ţi se poate întâmpla atunci când faci cumpãrãturi în magazinul Kaufland din cartierul Mãnãştur? Poţi fi oprit la ieşirea din magazin de cãtre un individ care nu îşi declinã identitatea, eşti "sechestrat" temporar pe motiv cã se face un control de rutinã şi în final eşti percheziţionat corporal fãrã acordul tãu.

Supermarket-ul Kaufland din cartierul Mãnãştur este unul dintre cele mai aglomerate unitãţi de acest gen din Cluj-Napoca. Incinta magazinului este supravegheatã video, iar securitatea este asiguratã de cãtre agenţii de pazã ai companiei Nera Mureşan. Sâmbãtã, la ora 14.00, un grup de cumpãrãtori, printre care şi un reporter al cotidianului ZIUA de Cluj, se afla în incinta magazinului la ieşirea principalã, când a fost oprit de cãtre un bãrbat, în vârstã de 40-45 de ani.

Acesta fãrã a se legitima a pus mâna pe cãruciorul cu produse. "Haideţi în spate", a replicat acesta, despre care ulterior am aflat cã este angajat al companiei de pazã şi protecţie Nera Mureşan. îmbrãcat precar, fãrã a purta la vedere insignele agenţiei de pazã, acesta a obligat grupul de cumpãrãtori sã intre în camera de supraveghere a supermarket-ului. Aici, dupã lungi insistenţe angajatul firmei de pazã a precizat cã este vorba de un control.

"Aşa se face la noi", a spus agentul de pazã care era însoţit de un alt bãrbat. Fãrã a menţiona o calitate oficialã de poliţist, jandarm sau alt angajat al statului, cei doi au obligat grupul de cumpãrãtori sã îşi goleascã buzunarele. în continuare, fãrã a prezenta un mandat de percheziţie sau o motivaţie pertinentã, paznicii Nera Mureşan au percheziţionat corporal respectivii cumpãrãtori.


Un client abuzat, un client satisfãcut

Principalul motiv al "sechestrãrii" temporare la care au fost supuşi cumpãrãtorii menţionaţi este faptul cã pe o tãbliţã din magazin scrie: "Magazinul îşi rezervã dreptul de a face controale". Atitudinea paznicilor Nera Mureşan intrã în contradicţie cu politica de relaţii publice a Kaufland România.

Mai exact pe pagina de Internet a Kaufland se menţioneazã: "Deosebita amabilitate a angajaţilor, cât şi multiplele garanţii şi servicii aratã cã la Kaufland se pune foarte mult accentul pe satisfacţia clienţilor sãi".


La Nera Mureşan secretara este şefã

La solicitarea cumpãrãtorilor percheziţionaţi, în incinta magazinului s-a prezentat şi managerul supermarket-ului. Acesta şi-a cerut scuze pentru comportamentul angajaţilor. "Noi nu putem face mare lucru. Ei sunt angajaţi ai Nera Mureşan, firmã care asigurã paza magazinului", a declarat reprezentantul Kaufland.

Acesta a solicitat angajaţilor Nera Mureşan sã îşi motiveze gestul. "Asta-i politica firmei. Nu cred cã v-am deranjat. Hai sã nu facem mare scandal", a declarat unul dintre angajaţii Nera Mureşan, care a refuzat în permanenţã sã îşi decline identitatea. "Eu mã legitimez doar în faţa Poliţiei", a mai replicat acesta. ZIUA de Cluj a încercat sã afle şi poziţia conducerii Nera Mureşan faţã de incident.

"La noi nu este nimeni din conducere. Sunaţi mâine şi dacã secretara o sã fie de acord puteţi vorbi cu cineva din conducere. La revedere", a declarat ieri dispecerul Nera Mureşan.


Istoria neagrã a paznicilor Nera Mureşan

"Deviaţiile de comportament" ale paznicilor Nera Mureşan nu sunt singulare. Presa a relatat cum în 2006 angajaţii firmei de securitate Nera Mureşan au agresat mai mulţi fani ai trupei Suie Paparude, care concerta în cadrul festivalului din Pãdurea Hoia. Oamenii de ordine ai Nera Mureşan au împãrţit pumni şi bocanci tinerilor adunaţi în faţa scenei, fãrã a avea un motiv clar.

în anul 2000 un angajat al Nera Mureşan aflat sub influenţa bãuturilor alcoolice a împuşcat din greşealã un angajat al RomTelecom. Un alt agent de pazã al Nera Mureşan aflat în post s-a împuşcat, din greşealã, în mânã.

Agentul era de serviciu la Secţia în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Pãdurea Hoia. în urma cercetãrilor a reieşit cã agentul s-a jucat cu arma, care i s-a descãrcat în mânã. Un alt incident a fost înregistrat în 2004, când un agent al Nera Mureşan s-a împuşcat în cap.
Percheziţie, doar cu motiv

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au declarat cã în mod normal agenţii de pazã trebuie sã se legitimeze. "Ce pot sã spun este cã agenţii de poliţie se prezintã şi se legitimeazã. în ceea ce priveşte percheziţiile, acestea nu se efectueazã decât în cazul în care sunt motive.

Poliţistul trebuie sã menţioneze care sunt motivele percheziţiei", a declarat Raluca Seucan. Ea a menţionat cã în mod normal agenţii de pazã ai Nera Mureşan ar fi trebuit sã ofere un motiv pentru care au percheziţionat cumpãrãtorii.

Pe de altã parte, normele de conduitã a poliţiştilor prevãd şi faptul cã în cazul percheziţiilor corporale acestea se fac de cãtre persoane de acelaşi sex.
Attila Biro - Ziua de Cluj

Niciun comentariu: