joi, 11 septembrie 2008

Sunca de Praga de la Matache Macelaru’

Sunca de praga cu multa apa

Legea 363 din 2007 sanctioneaza drastic publicitatea inselatoare facuta de comercianti, mai ales cand este vorba de ..alimente care sunt destinate consumului romanilor si mai ales copiilor din tara noastra.
Continuand seria exceptionala"Ce bem, Ce mancam", Cristina Andreea Calin de la Jurnalul a prezentat analiza de laborator a produsul Sunca de Praga de la Matache Macelaru'
Şapte aditivi de Praga

CE BEM, CE MÎNCĂM
Şunca de Praga analizată conţine o cantitate mare de caragenan şi gumă xantan, aditivi care ajută la reţinerea lichidelor. Astfel cumpărăm apă la preţ de pulpă de porc.


Şunca de Praga de la Ma­tache Măcelaru est edescris de producator ca un produs "din carne proas­pătă, tranşată cu pricepere şi preparată apoi cu pasiune şi iscusinţă exact ca pe vremuri: în măcelării curate şi îmbelşugate". Cel puţin aşa se laudă pro­ducătorul pe etichetă. Acesta ne oferă şi ingredientele folosite pentru prepararea şuncii: "pulpă porc, sare, gelifianţi (caragenan – E 407 şi gumă xantan – E 415), amidon de cartofi, stabilizatori (difosfaţi E 450 şi trifosfaţi E 451), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301, condimente, dextroză, amplificator de aromă (glutamat monosodic E 621), aromă, extract de condimente, conservant (nitrit de sodiu E 250)".

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul ana­lizat: "Mezel de tip şuncă de Praga, cu un exces de sare şi aditivi alimentari, dintre care unii periculoşi, chiar cu potenţial cancerigen". Caragenanul E 407 poate produce disfuncţii ale tractusului digestiv, ducând chiar la apariţia cancerului, iar conservantul E 250 este în­cadrat şi el în aceeaşi categorie. Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul este dezechilibrat, conţinând grăsimi saturate de origine animală aterogene în cantităţi foarte mari.

Şunca conţine şi surse de fosfor (E 450, E 451), care interferează cu calciul, împiedicând fixarea acestuia în oase, precum şi cu absorbţia fierului şi a magneziului.
CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, sufe­rinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, suferinzilor de ficat şi rinichi, de artrite, reumatism, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), sufe­rinzilor de boli dermatologice, bolnavilor de gută. De asemenea, su­ferinzii de densitate osoasă scăzută (osteoporoză) vor evita consumul produsului.

Niciun comentariu: